2014. február 19., szerda

Havizaj, február-Jégkorszag



Teleharsogta az internet a világhálót, a média az étert, az újságok a hasábokat, hogy jön az új jégkorszak. Mindezen feltevés arra alapult, hogy a Golf-áramlat megállt, megszűnt létezni, nem szállítja azt a rengeteg hőt az Atlanti-óceán partjaira, amit eddig. Ebből kifolyólag ez a telünk volt az elmúlt 1000 év legkeményebbike. 
Mind meghaltunk.





Namost, nézzük a tényeket. Hogy a Golf-áramlat megállt-e, amögött kérdőjel van. Azért, mert ha rágúgliz az ember erre a kérdésre, akkor szinte csak így, kérdés formájában jelenik meg: "Megállt a Golf-áramlat?" Tényleg megállt a Golf-áramlat?" illetve "mi van a "Golf-áramlattal?" A Golf-áramlat egy több ezer kilométer hosszú és több kilométer széles mozgó víztömeg. Azt, hogy megállt-e, egy meglehetősen bonyolult, költséges és veszélyes vállalkozással lehet csak kideríteni: valaki odahajózik és megnézi. Erről jó eséllyel tudnánk. Tehát nyugi, a Golf-áramlat, köszöni, jól van.

Az idei télnek-bár nem akarom elkiabálni-gyakorlatilag a végénél járunk. Ha jól emlékszem, kétszer volt a hőmérséklet tartósan 0 fok alatt: egyszer egy hétig decemberben és egyszer két hétig január végén-február elején. Vagy valahogy így. Havat takarítanom egyszer kellett, akkor is elég volt a cirokseprű. Ellenben a legutóbbi télen ilyenkor még-elnézést a szóért- a tökömmel szántottam a havat, (nem, nem a tököm lógott le annyira), december végétől március elejéig -4 és -15 fok között mozgott, és alig láttam a Napot 4 hónapon át. Tehát, megegyezhetünk, hogy nem az idei volt az elmúlt 1000 év legkeményebb tele? Nem? De. Köszönöm.
New York lakói mondhatnának ellenvéleményt, de a cikk, ahol ezt a bölcsességet leírták, Európára vonatkozott.

Ellenben, olvastam néhány értekezést a témáról olyan újságokban is, amiket tényleg hozzáértő kutatók munkái alapján írnak tényleg hozzáértő újságírók. Értsd: pl az Univerzum-ban. Nem a Vas Népében, vagy a Blikkben. A helyzet az, hogy itt is kínlódnak egy új jégkorszak gondolatával. Az alapötletet egyébként tényleg a Golf lassulása adta, egy ázsiai kutató foglalkozott a dologgal, akinek, be kell valljam, nem emlékszem a nevére. Sajnos nehezen jegyzem meg az ázsiai kutatók nevét.

Aztán, jön az örök szkeptikus kérdésfeltevő, azaz jómagam. Bőven elképzelhetőnek tartom egy új jégkorszak közeli eljövetelét, ha nem is egyik napról a másikra. Egyre bolondabb az időjárás, és ha megnézzük, milyen intervallumokban követték egymást eddig a jégkorszakok, nagyjából ideje is van. Tehát: miért is ne? Ellenben, az időjárási jelenségek tudományos megfigyelőire és magára a meteorológiára, mint tudományra terjed ki a szkepticizmusom: merhogy, amellett, hogy már vagy nyolc éve is volt egy efféle "jön a jégkorszak" mozgalom, jelenleg ott tartunk, hogy a meteorológusok jó 60%-os valószínűséggel tudják megmondani, milyen idő lesz holnap. Most akkor mit ugrálnak itt hosszútávú jóslatokkal? 
(Tehát, ha jön a jégkorszak, akkor nem az ő kedvükért, szerintem.)


Kérdésem tehát: ti elhiszitek-e a tudományos, avagy kevésbé tudományos feltevéseket az új jégkorszak közeledtéről, illetve, függetlenül a tudósoktól, hiszitek-e, hogy jön az új jégkor?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése