2015. október 26., hétfő

Nyálk, avagy tíz dolog, ami kikattant a Facebookon




Akárhogy is nézzük, kedves testvéreim a zűrben, mióta Cukorhegyi Márk feltalálta, majd útjára indította az Arckönyvet, azon túl, hogy disznógazdag lett, a kultúránk és a mindennapjaink részévé tette a fácsebukot. Kialakultak írott és íratlan szabályok, határozott és határozatlan határokkal, áthághatósággal. És illemszabályok. És szokások. És van az a kategória, ami se nem szabály, se nem törvény, se nem adatvételmi nyilatkozat, amit nem  kell elfogadnunk az oké gomb leütésével a hat oldalnyi 10-es betűméretű szöveg el nem olvasása után, egyszerűen csak nyakon tudnám önteni a leptopot kávéval, mikor szembe jön.  Mindjárt megértitek, miről is dől itt a mondat.


1
Sebek

A facebook posztok azért születnek, ugye, mert valamit meg akarunk osztani a többiekkel. Azaz akarjuk, hogy mások is lássák, tudják, hallják. Ebből egyenesen következik, teccikérteni, hogy amit a nagyvilág szeme láttára, füle hallatára kiragasztunk az üzenőfalra, azt érdemesnek tartjuk arra, hogy mások is rácsodálkozzanak. És akkor csapjunk is a lecsóba, bele. Van egy rétegközönség a facebookon, akivel ha történik valami baleset, -függetlenül attól, hogy krumplipucolás közbeni ujjelvágásról, vagy kéz-lábtörésről van szó- azonnal kötelességének érzi az azzal járó sérüléseket lefotózni és posztolni fácsén. Lehetőleg, frissiben, aztán varrás/kötözés/forrasztás/gipszkartonozás után, aztán félgyógyult, majd felgyógyult állapotban. Őőő, ezt így miért is? Kíváncsi lennék egy freudista pszichomókus elemzésére erről a szokásról. Szerintem meggazdagodna belőle. Mivel nem vagyok freudista pszichomókus, csak röviden és őszintén, mint szoktam, ennyit írnék ide: nem, nem érdekel. Ha az utcán tolnád az arcomba a vérző ujjadat, ott se csodálkoznál, ha azt mondanám: vidd innen a fenébe.


2
Kétdimenziós arcú lányok

 És bocsánat a hímsoviniszta módon nemet konkretizáló címért, de igen, erre nők hajlamosak.Tudjuk, hogy szép vagy. De van egy bizonyos beállásod (ez az esetek többségében egy háromnegyedesbe fordított arc-és test, mindentudó mosollyal), amin szerinted a legszebb vagy. És bumm, felraksz magadról naponta három fotót, amin mindig, de mindig ugyanúgy nézel ki, csak a háttér variálódik. Gyakorlatilag csinálhatnád kontrolcé-kontrolvével.


forrás: imgur.com


3
Szinglik

Kedves bloggertársam, a magyar nyelv raptora, Tékasztoris Viku írt egy egész helyre cikket a minap a témában. Olvasható ehun. Hosszan nem akarom elemezni a témát. Szerintem igenis lehet okosan és jól is szinglinek lenni, nem kényszerből. Viszont tény az is, hogy amikor a negyven és ötven közötti, gyermeküket egyedül nevelő hölgyemények ordítanak éleselméjű, feketekeretes, sokatmondó, szingliség-magasztaló képekben arról, hogy nekik mennyire jó így, akkor viszont nem kell freudista pszichomókusnak lennem, hogy értsem, ez most felhívás keringőre. Mert ugye mindig az kiabál, akinek a háza ég. Nem, ők nem akarnak szinglik lenni, de erre direktben felhívni a figyelmet, az milyen már. 



4
Vályuhoz!

Tulajdonképp, ehelyt némileg elnézést kell kérnem a kedves rádiónéző közönségtől, hogy szekántoskodom itt. És leszögeznem, hogy mindenkinek szíve joga, mit tesz. Ezek itt mind egyéni vélemények, olyan dolgok, amik engem, személyesen és csak (?) engem bosszantanak. Na. Egyévegyészeggyé. Menj étterembe, pakold tele az asztalt jó cuccokkal, majd vegyél a kezedbe egy korsó sört, bámulj a kamerába bávatagon, mondd, jó étvágyat, és hopp, kész a fácsefotó. Biztos kapsz rá majd sok lájkokat, meg hamburgerfeltétet.



5
A bölcs

Aki naponta kitesz egy fantasztikus idézetet. Többnyire Coelhótól. Többnyire idézőjel, vagy hivatkozás nélkül, mert ő bölcs. Többnyire maga sem érti a lényegét. Vagy nincs is neki. De kitenni, azt kell. Köszönjük.




6
Gyere lájkolj, gyere lá-á-ájkolj, szükségem van rááád!

Fiktív névként bedobom most, hogy "Juci", mert emlékeim szerint nincs az ismerősi körömben olyan, akit konkrétan Juciznánk. Szóval, tételezzük fel, hogy Juci a helyi népgyűjtő szórakozóhelyen pont tegnap suhant el melletted, úgy, hogy le se igen...oda se köszönt, na. És akkor másnap felpattan előtted Juci facebook-chat ablaka, hogy:

-Szia! Ne haragudj, hogy zavarlak, de beneveztem az ólvész szépségversenyre a disznóölési fotóimmal és igazán szeretném, ha nyomnál rá egy nyálkot. Neked csak egy pillanat, de nekem sokat jelentene. Megteszed, ugye? Léccilécci! Itta a link!

És ilyenkor előjön belőlem újfent az őszinte, és elmondom, hogy nem Juci, nem nyomok neked lájkot. Egyrészt, nem tetszenek a disznóölési fotóid. Másrészt, ha tetszenének és kedvelnélek annyira, hogy ezt ki is fejezzem, lájkolnám őket a külön kérésed nélkül is. És remélem jól érezted magad tegnap, legközelebb offlájnban is ejts majd meg egy sziát, jó? Puszillak. 




7
Oszd meg és undorkodj!

Halott csecsemő, beteg kiskutya, AIDS-es injekcióstű. Posztok, amik néhány embertől folyamatosan ömlenek. Igen, témák, amikkel foglalkoznunk kell, de nem kell feltétlen és csak ezt napi szinten az arcunkba tolni. Idővel elég lesz. Egyszer kiírtam az üzenőfalamra, hogy ki fogom szórni facebook-gruppijaim közül, aki folyamatosan önti rám a borzalmait. Azóta kevesebb lettem 4-5 virtuális baráttal, de békésebb. 
Erről bővebben, ha még bírjátok, itt




8
Esik

Vagy süt a Nap. Vagy havazik. Vagy nem. Minden reggel felnézek facebookra, hogy ezt megtudjam. Mert amúgy, ideje jelentős részét Isten szabad ege alatt töltő emberként, szakadjon meg, rá nem jönnék. Sőt, az ablakomat is befalaztattam, ugyanezen célból. 




9
Áltudomány

Random helyről, random emberektől összeszedett, pofás formába, okos, tudományos kinézetű cikkekbe felöltöztetett infók terjesztése, különösebb átgondolás nélkül. Ha még mindig van bennetek szufla, egyszer erről is kihőbörögtem már magam, bővebben, ehelyt. Most az ugrott be, mikor ex-főiskolás csoporttársak kezdtek cikkeket posztolgatni arról, hogy a földművelés káros hatásai miatt hány köbkilométer víz tűnik el évente a Földről. Biológiát hallgattunk együtt, nem állt hát meg bennem a mondat, hogy megkérdezzem, emlékeznek-e még arra a részre, hogy Föld egy zárt ökoszisztéma, azaz, hacsak a kis zöld emberkék a Marsról le nem jönnek öntözőkannával, és el nem lopkodják apránként a vizünket, akkor az ugyan nem megy sehova. Mert nem tud. 
És hány, de hány ilyen van, haj!
Hány.


 
 10
Számmisztika

Azért kellett a tizedik pont, mert nagyon ergyán hatott volna a bejegyzésnek a "kilenc dolog, ami bosszant a facebookon" címet adni. Ezért. 
Ha bárki érintve érzi magát a bejegyzés kapcsán, ne tegye, ha bárki megsértődne, ne tegye, ha bárki pénzt akarna küldeni a Thoriumblog további fejlesztésére, ne tegye. Majd megáll valahogy a saját lábán. 


További békés, kellemes, lájkban gazdag napot kívánok mindenkinek.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése