2013. január 22., kedd

Mi a neved, sógol? Helbelt?



Grüsszgott. Mivel rajtam van mostanság a grafo-blogo-mánia, a téma meg az utcán hevert, ezért újfent nyelvészkedünk egy jóízűt. A téma pedig, mely az utcán hevert, az az osztrák családi vállalkozás. Jujj, azt mondjátok most, lesz itt makroökonómiai előadás, világgazdaságtannal vegyítve, meg minden. Hát nem. nem lesz.

Ez most arról szól, hogy milyen remek neveket tud kreálni az osztrák,meg a német, meg a véletlen. Mert náluk adott ugye, ami egy jól működő családi vállalkozáshoz kell: a tradícióhűség, meg a pénz. Az ész nem mindig, pedig ugye többet ésszel, mint ész nélkül. A tradíció pedig azt mondja, hogy ha a fene fenét eszik is, ha családi vállalkozást csinálunk, édesfiam, akkor az a család nevét is kapja. Punkt. 

A téma utcán heverése pedig úgy történt, hogy egyik nap munkába menet a következő táblára lettem figyelmes: 

Na mondom, ezt az embert nálunk nagyon megvernék. Ez így szóösszetételként ugyanis olyasvalakit jelent, aki hivatásszerűen kivagdossa mások autógumiját. Aztán persze az első meglepetés után leesett, hogy szegény csórinak Schneider (Szabó) lehet a vezetékneve, és gumikereskedése van. Lenne mondjuk péksége, vagy hívnák Kovácsnak, fel nem tűnt volna, de így...okos vagy, leülsz.

Aztán ezen felbuzdulva kikutattam még pár hasonló ügyességet, német nyelvterületről, mely közzétételre kerül, csak most, csak Nektek, csak a Thoriumblogon. (Aki beleszállna a sikerdíjba, annak adok számlaszámot.) Tehát:

Az "Optik Brillen Augendübler" , azaz a szemkibökködő optika egy kölni illetőségű vállalat, remek névválasztással. Karlheinz Augendübler úr jó eséllyel igazi családfi. 

A "Fleischer Bauch", egy Berlini hentes, ahol mint a cégtábla is mondja "has hentes" munkálkodik. Gondolom a hasfelmetsző túl erős lett volna. De a "Metzgerei Schimmel", avagy Penészhentes is ügyes.

Az "Automobil Gustav Beule" szintén remek név...lenne, ha az úr utóneve nem épp karambolt jelentene.

Az optikusokra mindenesetre rájár a rúd svábéknál, így a Wolfgang Blind tulajdonában lévő Blind-Optik, azaz "Vak-Optika" esetén is meggondolnám, betérjek-e...

A "Frisur und Kosmetik Breitschädel" Frankfurtban kínálja szolgáltatásait a nagyfejű (Breitschädel) embereknek.

Duisburgot se ajánlanám, ha tapétázni akarunk, ott található a "Tapetenmarkt Dreckmann", szóval a szutyokmatyi tapétaáruház.

Aztán, okos volt a "Folter" családnévvel illetni egy autósiskolát. Oké, lehet a Ritmo, meg ilyenek már régi lemez, de azért a "Kínzó Autóiskola"....? Vagy a dunamellékei "Fahrschul Schrott", a "Roncs Autóiskola"?

Létezik továbbá egy családi asztalosvállalkozás, ami a család után a "Handlos", azaz kezetlen nevet viseli.

De a kedvencemet meghagytam nektek a végére. Dr. Lotar Loch. Elsőre semmi furcsa. De. Alapítson ez az ember egy nőgyógyászatot "Gynäkologie Loch" néven...mint az megtette. Mondjuk ez találó. Mi más lenne egy nőgyógyászat neve. Egyszerű, kifejező. "Luk." Ennyi.


De most komolyan...vagy épp ez a jó marketing? Na ezen még gondolkodnom kell:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése