2014. november 11., kedd

Favágás, ahogy Tom Sawyer csinálná



Valamikor réges rég, egy messzi-messzi galaxisban, találkoztam a marketinggel, mint tantárggyal. Sok okos és náluk is okosabb ember írt sok okos és annál is okosabb gondolatot ebben a témakörben, hogy hogy lehet valamit okosan, vagy még okosabban eladni. De mondhat aki amit akar, lehetnek akármilyen nagy koponyák a tankönyvekben, nekem, ha marketingről van szó, Tom Sawyer az Atyaúristen.

Tom Sawyer Mark Twain regényének (Tom Sawyer kalandjai) főhőse, egy kiskamasz korú fiúcska. Az említett könyv az én generációmban még alapműnek számított, mára sajnos kopik ki a köztudatból. Na szóval, a 2. fejezetben Tomot a nagynénje nekiereszti szombaton, érted, SZOMBATON! kerítést meszelni, mikor pedig lehetne ezeregy más, értelmesebb, de legalábbis viccesebb dolgot csinálni. Hősünk vakaródik a kerítés előtt és reménytelennek érzi az egész életet. Megpróbálja lefizetni a házi rabszolgát (akkoriban még volt ilyen), de ő se áll kötélnek. Aztán támad egy ötlete. Mikor az első kíváncsi komája megjelenik és-persze-elkezdi szekálni Tomot, hogy jöhetne akár fürödni is, de ja persze, kerítést kell festenie, ezt mondja neki: "Csak azt mondd meg, miért ne csinálnám szívesen? Azt hiszed, mindennap meszelhetek kerítést?" No, nem akarom hosszan színezni a stiglicet, ezután a sorsfordító mondat után az utca gyerekei könyörögnek, sőt fizetnek Tomnak, hogy kerítést festhessenek, így a nap végére Tom egy háromszor precízen átmázolt kerítés előtt áll, gazdagabban egy rakat csecsebecsével, anélkül, hogy tíz percnél tovább ecset lett volna a kezében. Mark Twain pedig levonja a konklúziót:
"Tom (...) tudtán kívül felfedezte az emberi cselekedetek egyik örök rugóját. Nem kell mást tenni, ha kívánatossá akarunk varázsolni valamit - akár felnőttekről, akár kisfiúkról legyen szó -, mint nehézségeket gördíteni kívánságuk elé. Ha Tom bölcselkedő kedély lett volna - mint például ennek a könyvnek az írója -, hamarosan megérti a „munka” és a „szórakozás” közti különbséget. Minden munka: amit meg kell tenni, és minden szórakozás: amit önként vállal az ember. És ez a fogalmazás hozzásegítette volna annak a megértéséhez, hogy művirágokat csinálni vagy taposómalomban dolgozni bizony kemény munka, de a kuglizás vagy a Mont Blanc megmászása szórakozás." 

Nekem meg múlt hétvégén idef*stak az udvarra egy ifányi, összevágásra váró fát. Na mondom...



 Gondoltam, körbekérdezek fácsebukon, ki érne rá fát vágni. "Srácok van itt valami négy köbméter fa, semmi kedvem egyedül összehasogatni,ki ér rá vasárnap?" Á, mondom, ez nem lesz jó így. Szerencsére már van némi tapasztalatom e téren és Tom Sawyer meghatározó élmény volt gyerekkoromban. Úgyhogy ez került fel: 
"Újra nyit a VargaGym! Unod, hogy fizetsz a kondibérletért? Unod a szteroiddal feltolt agyú testművészek üresfejű locsogását? Becsípi az ujjad a mellgép? Eldobod a kettlebellt? Akkor ITT a helyed! INGYENES kurzust indítunk, sőt, mi tesszük alád a lovat! Egésznapos programmal várjuk érdeklődőinket, melynek keretén belül: 8 00-8 15: INGYENES pálinka/sör jár, igény szerint, 8 15-11 30 egy ifányi (ISO sztenderd szerint bevizsgált) tölgykugli összehasogatása, glédába rakása, 11 30-12 30:ebédszünet, INGYEN!! babgulyás, pörkölt, macskalecsó (vagy amit anyám épp főz), 12 30-13 00: csendespihenő, 13 00-programzárásig: a maradék fa összehasogatása. A szünetekben igény szerint zenehallgatás és /vagy verekedés. A kurzus egész időtartama alatt INGYEN fogyaszthatod B vitaminnal dúsított sörünket, mely kiváló hatással van a bőrre, a hajra, a körmökre és a kedélyre, illetve P vitaminnal dúsított pálinkákat, mely...na hagyjuk. A kurzus elsősorban a hát-váll-karizomzat erősítését szolgálja. Napzárta után választás szerint akármi is történhet. TUDSZ ENNÉL JOBB AJÁNLATOT? NE HAGYD KI! A kurzus minimum négy főtől indul, előre megbeszélt időpontban. Megéri, hidd el!"
Egy héten belül vagy tucatnyian jelezték, hogy jönnének ám, ha ráérnek, mert ez buli lesz...

Végül vasárnap nekiveselkedtünk, fiúk-lányok vegyesen. 

Hogy megint csak ne színezzem túl a stiglicet: kilenctől négyig összehasogatásra került az ifányi fa, katonás sorokban felkupacolódott és lefóliázódott, továbbá összegereblyéződött a levél az udvaron, lett gyújtós egész télire és megmentettünk egy elkóborolt kiskutyát.  Napzártával pedig megköszönték a népek a remek programot és kértek, szóljak legközelebb is, ha ilyen lesz. Festő mormogott ugyan valamit Tom Sawyerről, de mondtam neki, hogy ez maradjon a mi titkunk. 

A jányok is rábolondultak a hasogatásra és Jóanyám szerint a szomszéd majd' kiesett az ablakon, mikor azt látta, hogy Vargáéknál egy osztag nő vágja a fát.


Azért mindemellett, hogy félreértés ne essék, egy dolgot le kell szögezzek. És ez nagyon jól esik. Azt hiszem, Tom Sawyernek se segítettek volna a barátai, ha fejre állt volna se, ha nem szerették volna. És ezt köszönöm nektek srácok. Meg a favágást is. Szólok legközelebb is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése