2014. november 1., szombat

Hörgés és pfujjogás



Idestova négy éve, hogy Bex gyagyament, de kreatív agyából kipattant az ötlet: legyen Zombiewalk. Illetve, a Zombiewalk már létezett, csak hogy legyen Vombathelyen is. Zombihelyen, így jobb. Na lényeg a lényeg, az elsőre elmentem, jót mulattunk. Az utána következő kettőt technikai okokból kifolyólag ki kellett hagynom, de az ideire újfent eljutottam.



A zombivók ötlete, ha nem hazudok, Amerikából jött és mint a neve is mutatja, zombik sétálgatásáról szól. Értsd: beöltözöl zombinak, kimégy az utcára sokan, hörögszmorogsz, összekened a kirakatüveget, elpotyogtatod a végtagjaidat, megbotránkoztatod a járókelőket. Zombihelyen a Diákönkormányzat alapjáraton is jópár éve szervez egy amolyan halloween-felvonulást, Bex meg ezzel összeszervezte a walkot, idén is. És idén is sikerült jól éreznem magam. Erről az eseményről aztán mindig megoszlanak a vélemények, vannak lábasok és ellenlábasok. Érdemes elolvasni az Ugat.hu-n megjelent cikk alatti kommenteket, ehelyt, mindjárt érthető lesz, miről is beszélünk. Nem bírtam ki, hogy be ne lázadjak én is az ellenlázadásra, de ha jól
meggondolom, inkább indított erre a kommentelők stílusa. Láttam lelki szemeim előtt a fényesre vixolt fejű, terepgatyás, hat általánost nyolc év alatt végzett emberkét, aki szerint Hitler fasza magyar gyerek volt, ahogy vicsorogva üti a billentyűket. De az igazat megvallva, néha én is elgondolkodom. Szóval, itt és most nem is akarok állást foglalni, csak leírom, ami az agyamban van. Közben teszek még ki képeket a walk-ról, ha nem bánjátok. Mondjuk ha igen, akkor is. Ez ilyen. 

Szóval, egyfelől, a halloween nem magyar ünnep, ezt vágják a fejünkhöz. És ez alapból igaz is. Márpedig az ilyen szörnyjelmezes felvonulós hörgedezés erősen azt mímeli, főleg, hogy mindenszentek előestéjére esett, ami ugye angolszászéknál a halloween. Másrészről, megfogant bennem a gondolat, ahogy írtam a cikk alatt is, hogy ugyan már, mi is "A" magyar ünnep? Mert ugye a karácsony, meg a húsvét a kereszténység betörésével ért el hozzánk. Előtte téli napforduló, meg tavaszi napéjegyenlőség volt. Gyanítom szilvesztert se szilveszternek hívták és nem december 31-re esett. Az állami ünnepeink se vezethetőek vissza az első, sebes lovakról hátrafele nyilazó, Bizánc érckapuját művi úton használhatatlanná tevő szittya magyarokig, mert ugye akkor még állam se volt. Legyünk őszinték: az eredeti magyar ünnepekről a magyarok túlnyomó többségének, hogy finom és nőies legyek, fingja sincs. Tartani pedig még a fennmaradó, nem túlnyomó részből se sokan tartják őket. Namost, beszélhetünk ugye nem ennyire ősi, de tradicionálisnak mondható ünnepekről és szokásokról, mint a locsolás, ami hungarikum, a májusfaállítás ami mondjuk már kevésbé, a rönkhúzás, ami meg emlékeim szerint kifejezetten nem az, szóval igen, ezeket még tartják néhol. Kérdés, hogy fáj-e emellett egy zombie walk? 

Aztán valahol felszólal a másik felem is, aki azért szintén ocsmány egy népségnek tartja az amerikait és kicsit óckodik a trendi amcsiságtól. Továbbá, a mindenszentek számomra egy a csenddel, nyugalommal, békével és igen, a szeretettel összefüggő ünnep. Ezt most nem ragozom túl, hogy miért. Szóval, azért eszembe jutott egy-egy pillanatra, hogy a temetőből hazafelé ballagó mamika jogosan gondol-e édesanyánkra. Felmerült az említett cikk kommentjei között a "ráerőltetik az emberekre " kifejezés is. No ez megint kettősséget szül bennem, mert egyfelől, akinek nem tetszik, ne jöjjön oda, belső szabályzat, hogy szakrális helyek felé-értsd: templom, temető, nem megyünk, a járókelőket nem zaklatjuk, nem ocsmánykodunk a kelleténél jobban. Másfelől, azért voltak szemlesütve elsuttyanó emberek és saját érveimet ütném most agyon, ha mondjuk a melegfelvonulásról lenne szó. Nekem igazából az egész zombiság egy jó buli,amit ki is élveztem, ahogy kell. 

Nem mondok tehát se át, se bét. Én a magam részéről megtartom az ünnepnek a zajos és a csendes részét is, nekem ez így kerek. Ha gondolat ébredt az írás nyomán, az csak jó, a többit mindenki döntse el maga.

Boldog ünnepeket mindenkinek!




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése