2014. november 18., kedd

Nők, pénz, kapcsolat



Ez a téma nyomja egy ideje a gyomromat de most kiadom, ki én, ki ám! A dologban a vicces, hogy még magam se tudom, mit fogok kihozni belőle. De a blogolásban ez a jó, néha csak leül az ember és a bejegyzés megírja magát. Mert sok gondolatom van, csak még nem öltöttek formát. Na majd most. A téma fel van dobva: nők kapcsolata a pénzzel, kapcsolat nőkkel a pénzen keresztül, meg effélék. Teccikérteni.

Forrás: godsofart.com Henri Irawan műve

Az első kérdés: tekinthetjük-e alaptézisnek, hogy a nők jobban buknak a pénzes pasikra? Illetve, a kérdésfeltevés így pontosabb: több nő bukik-e egy pénzeszsákra, mint ugyanolyan opciókkal, de szerényebb költségvetéssel megáldott felebarátjára ? A nagy általános gyakorlat azt mutatja, hogy igen. Az előítélet is, bár a legtöbb előítéletnek van valamiféle alapja. Konkrétan ismerek nőket, akik ezt be is vallják. Igaz nem sokat. A nőismerőseim többsége szerint inkább mindegy. Úgyhogy az alaptézis is kétségekbe burkolózik, statisztikát nem tudok erről. De induljunk ki abból, hogy azért így vagy úgy, de csak számít valahol a kétixeseknek a párválasztásnál a másik anyagi helyzete.

Második kérdés: miért? No, erre meg van egy saját teóriám, ezt hívom bunkó-elméletnek. Eszerint, bármennyire is modern embernek tartjuk magunkat, az életünk nagy részét az ősi ösztönök határozzák meg. És ezt azért írom többes számban, mert ez ugyanúgy áll férfiakra is, mint nőkre, sértődés ne essék. Csak ez a bejegyzés most a nőkre van kihegyezve. Szóval, azért bunkó-elmélet, mert ugye az ősidőkben az szerzett előbb, több, vagy jobb nőt, aki-elnézést-nagyobbat tudott odab*szni a bunkójával. És minél nagyobbat tudott odab*szni, annál menőbb volt. És ez már csak azért is így van kérem, mert az ilyen férfiállat meg tudta védeni a nőt a többi férfiállattól, egyáltalán az többi állattól, esetleg a többi állatból vacsorát is hozott neki. Stabilitás, az itt a kulcsszó, értem? A stabilitás, a biztonság, az erős háttér az, amit a nők hosszú távon keresnek.

Namost. Ez manapság már nem szó szerint így néz ki. A nagydarab, izmos férfiak ettől függetlenül még mindig jobb eséllyel indulnak, mint az internetszobában nevelkedett paladinok. De kell legyen valamije a palinak, amivel kiemelkedik a többi közül. Legyen mondjuk kiemelkedően okos, bátor, tehetséges, akármi. Vagy gazdag. Mert ezek mind olyan dolgok, amik segítségével stabilitást teremthet egy férfi egy nő életében. És a gazdagság, a pénz ezt gyakorlatilag direktben, átkapcsolások nélkül megadja. És egy dolgot azért nem szabad elfelejtenünk, levetkőzvén kicsit az előítéleteinket: ahhoz, hogy valaki pénzt, főleg sok pénzt szerezzen, no ahhoz is valamit jobban kell csináljon, mint a többiek.

Rendben, feldobtam a kérdést, elmondtam a bunkó-elméletet, mit is akarok kihozni ebből? Hát talán a határokat. Az, hogy a fiatal felnőtt társadalomban valamilyen szinten az egyéni tehetség és ügyesség mutatója, hogy az emberfia rendelkezik-e némi anyagi háttérrel és egzisztenciával, az talán érthető. Hogy ezt valahol figyelembe vesszük, ha nem is tudunk róla, talán az is rendben van. Bunkó-elmélet. Aki harmincévesen nem tudja elvinni a barátnőjét egy fagyizásra, az nem biztos, hogy mindent jól csinált addig. (Félreértés ne essék, alapvetően az európai középrétegben gondolkodom, ahonnan jöttem. Tehát most nem térek ki a szélsőségekre.) De van a másik verzió, mikor a pénz az abszolút domináns a párválasztásnál és a többi dolog eltörpül mellette. Ott lehetnek gondok, nem? Talán egy hete keveredtem el Almási Kitti pszichológusnő előadására, ő is boncolgatta a témát. Mesélt egy hölgyről, akit a férje állandó magas szintű jólétben tart, csak épp közben más nők után nyáladzik. De az illető hölgy elhajtotta a francba a pszichológusnőt, mikor olyan kérdést tett fel, ami kizökkenthette volna ebből a komfortzónából. Hogy boldog-e, az más kérdés.

És akkor jön az a kérdés is, amikor a férfiember nem tett semmit a pénzéért, nem okosabb, vagy szebb a többinél, csak beleszületett. És mégis, valami díszpinttyel nyomul. Miért? Illetve, megadja-e NEKI a díszpinty, amire vágyik?

No, ebből nehéz lesz konklúziót levonni. Valahogy úgy lehet ez, hogy különböző beállítottságú emberek különböző dolgokra vadásznak. Értsd: a direktben pénz-illetve pénzespasihajhász nők között nem feltétlenül sok a Nobel-díjas. Ez az egyik széle. Az intellektuel jányok körében nyilván nem ennyire erős ez a "fogjunk gazdag pasit" irányvonal, de valamiben ők is a stabilitást keresik. Ez talán a másik. Szóval. Azt hiszem, addig nincs baj, míg mindkét fél boldog. Csak nem érdemes a boldogság kicselezésével próbálkozni. Az nem fog menni. Talán legyen ez a konklúzió. A többit döntsétek el magatok.

Remélem, valamit kihámoztatok az egészből. Én igyekszem. Mindenesetre, záróakkordnak kaptok még egy képet. Mert vicces, mert jó. Egészségetekre!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése