2018. február 24., szombat

Tehülyete!-Vol.4



A mai nap éppen megfelelő arra,a hogy a hangya Holdra szálljon. Továbbá kissé szokatlan módon nincs a mai szombat estére semmi nagyratörő tervem, úgyhogy Kutya Úrral lazázunk idehaza. Ilyen is kell. Ez pedig remek alkalom ráncba szedni a hülyeség sorozat 4. részét, ami most meglepően gyorsan összegyűlt. Úgy látszik fáradnak a srácok, vagy tudja ég, mindenesetre elég termékenyek voltak az elmúlt alig két hétben, gyorsan összejött egy bejegyzésre való az aranyköpéseikből. 
Hát íme, jó szórakozást!

A sorozat további részei az alábbi linkeken érhetőek el:



Nemesgázok. Ők voltak éppen a téma. Embereim fennakadtak a "nemes" szón, nem ismerték németül.  Há' most magyarázd ezt meg. Mutattam nekik képeket ilyen grófokról, meg hercegkisasszonyokról, mindjárt átvezetve a dolgot a nemesgázokra, hogy hát ezek is ilyenek, fennhordják az orrukat és nem reagálnak semmire. Ez így helyére is került. Aztán valaminek kapcsán öt perc múlva visszakérdeztem a témára, hogy:

Én: -Na akkor, milyenek is a nemesgázok?
Ember:- Udvariasak.

Igen, végülis, helyére került.


Próbálom beletolni egy ideje az agyukba a különbséget a szervek és a szervrendszerek között. Sikerült ám. Csak azért a nyelvi bakik itt is bejátszanak. Épp vettük sorra a példákat, hogy emésztőrendszer, meg idegrendszer, meg anyámtyúkja, mikoris a férfi nemzőszervrendszerhez értünk. Tudom, magyarul nem mondják így, de németül igen. Direkt nem mondtam ki a szót, hogy maguk találják ki.

Én:-Na szóval, férfiak esetében a nemzéssel összefüggő szervrendszert vajon hogy is hívjuk?
Ember:-Feltöltőrendszer.

Nem pont, ellenben a válasz teljesen következetes, logikus és szemléletes. 
Akár így is hívhatnák.


Fizika, brrr. Különböző mozgásfajták, brrrr. Tudod, az ilyen egyenes vonalú egyenletes gyorsulás, meg hasonló marhaságok, amik a természetben úgyse léteznek. És akkor rátértünk a periodikus mozgásra. Van egy koma, akinek amúgy pengeéles az esze, és nagyon gyorsan össze tudja kötni logikailag az egymástól függetlenül tanult dolgokat is. Ez azon kevés esetek egyike, mikor nem sikerült neki teljesen, habár az ok-okozati összefüggés tagadhatatlanul rendben volt. 

Én:-Szóóóval, ki tud nekem példát mondani a periodikus mozgásra?
Ember:-A kémiai elemek?
Én:-Na azok mé? Meg hogy?
Ember: -Hát, gondolom, azért vannak a periodikus rendszerben...

Apró nyelvi baki, ellenben helyes gondolatmenet. Periódusos rendszer. De jóvanazúgy.


Ha már nyelvi bakik. A következő sztori magyar nyelven értelmetlen lenne, németül meg nem biztos hogy átjön. Úgyhogy leírom magyarul, aztán hozzáfűzöm a magyarázat. Szóval, épp a google mapsen mutogattam a népeknek a kivetítőn valamit, aztán akkor már megmutattam Vargáriát is, hogy milyen szép helyről származom. Pornóapáti neve persze keltett némi vigadalmat. De ha már, akkor őkisőkis, ugyan keressem már meg ezt meg ezt a város, meg ezt meg ezt a házat. instruktáltak, hogy merre menjek az egérrel. És akkor aszondja a pali:

Ember: -Ott arra, kicsit jobbra. Még egy kicsit. Kicsit északra. Jó, most menjen a "Musi" felé.
Én: - Oké, ellenben apró megjegyzés: helyesen "Mosé" az ejtése, így erősen mást jelent.

Moschee: a mecset német neve. Muschi: háát mit kerteljünk, a pináé, no.


Hasonló kaptafa, hasonló röhögés lett a vége. Srácok kínlódnak, hogy felvesznek facebookon. Én meg megköszönöm a kedvességüket, aztán elmagyarázom, hogy ezzel kicsit fóbiás vagyok, mert a facebookomat tényleg a privát dolgaimra használom. Nagyjából megértik, de azért mindig kell egy utolsó érv:

Ember (ő eléggé töri a német): háááát, kár. Pedig én már két tanárnőt is vettem. 
Én (utólag, négyszemközt): Amúgy. Facebook esetében úgy mondjuk, hogy "bejelöl", főleg, mert....

Főleg mert ha németben a venni (nehmen) kifejezést használod férfiként fehércselédre, ebben a kontextusban, hogy "egy nőt venni", az kifejezetten azt jelenti, hogy henteregtél vele egy kellemeset. Ha ezt diákként mindjárt két tanárnővel teszed, akkor azért már tudsz valamit.


Lovagoljunk még kicsit a szervrendszereken. Őőőő..bakker, az előző szervrendszeres téma tekintetében ez most így erősen áthallásos. Mindegy. Rossz aki rosszra gondol. Szégyelljétek magatok. Szóval. Az "akkor is kicsikarom belőled a helyes megoldást" szituációja:

Én: -Tehát. Kérek egy példát szervrendszerre.
Ember: -Gyomor.
Én: -Nem, az egy szerv. De melyik szervrendszerhez tartozik? Gondolja végig! Mikor használja a gyomrát?
Ember:-Hát evésnél.
Én:-Helyes. De ugye az evés mint olyan nem a gyomornál kezdődik. Gondolja csak végig, mikor eszik. Rág, nyel, emészt, wc-re megy....Hova tartozik hát a gyomor?
Ember:-Hozzám.

Jó, van akin az Atyaúristen se segít, akkor én mit tehetnék. Még szerencse, hogy poénnak szánta.


Városokról szólt a fáma. Nem tudom már pontosan mi volt, vagy a városi klíma, vagy valami ilyesmi, mindenesetre kicsit értetlenség volt a levegőben. Ilyenkor meg addig magyarázom jobbról balról a dolgokat, míg le nem esik a tantusz. És ha nagyon belejövök a magyarázásba, hajlamos vagyok ilyen szófordulatokat használni, mint hogy: "Ez itt mondjuk egy...." "tegyük fel", "nézzük meg", gondoljunk bele", "van nekem egy", satöbbi. Ebből lett az, hogy:

Én: Szóval. Akkor nézzük meg máshonnan. Mondjuk. Van nekem egy városom.
Ember (mint aki épp most ébred és kapcsolódik bele a beszélgetésbe): -Tényleg??

Tényleg, paszmek. Azért dolgozok nyócórában. :D


No kérem. Kedves egészségtekre, mára ennyi. Közben majd igyekszem ám valami kicsit komolyabbat is írni, de most ez jött kézre.
További kellemes estét!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése