2018. március 1., csütörtök

Mísz




Mísz: érzelmi állapot kifejezésére szolgáló magyar melléknév. Ejtése írás szerint, hangsúly a szó első felén. Eredete ismeretlen, pontos szinonímája nincs. Mondatba foglalva többnyire állapothatározóként jelenik meg, pl: "Olyan mísz vagyok ma". Jelentését a következő formulával lehet leírni: Adott-általában néhány órától legfeljebb egy-két napig terjedő-időintervallumra vetített érzelmi állapot, melyben az állapotban érintett indivídum, annak ellenére, hogy tisztában van életének megfelelő folyásával, valamit azzal, hogy a mindennapi, mintegy átlagos stresszfaktorokon kívül se oka nincs rá, se érdeke nem fűződik hozzá, hogy zsörtölődjék, mégis határozottan az az érzete van, hogy 
mindenkinek a ku*va a**ját.


A "mísz" egyébként megint egy olyan szó, hogy pont halvány lila gőzöm nincs, hogy rajtam kívül ismeri-e bárki is. Max Jóanyám. Ez azért van, mert ez olyan "apámszó". Van ugyanis egy efféle-úgy látszik, az Y kromoszómával öröklődő- hajlam a családban, hogy összeszedjük a tájszavakat. Tekintve, hogy szüléim Vazsmegye egy sajátságos tájszólású részéről (Kemenesalja) költöztek a kies nyugati határszélre, ahol is az alap vazsmegyei tájszókészlet keveredik a nemzetiségi (sváb és krabót-értsd, német és horvát) tájszavakkal, alapból gazdag táptalajról sarjadt ki a tájszavak iránti kódolt vonzalmam. Plusz, a felsőoktatási intézmények olvasztótégelye, valamint cigánykaravánhoz hasonlító életformám révén sikerült az idők során közelebbi, vagy távolabbi kapcsolatba kerülnöm Agyarország legkülönbözőbb területéről származó és ennek megfelelően különböző tájszavakat használó emberekkel. Mindehhez még vegyétek hozzá, hogy amint itt a blogon is észrevehettétek, pont úgy vagyok a szavakkal, mint Hannibál az utakkal: ha nem találok, csinálok. Amiben Jóapám elég hasonlóan működött. Szóval, azt akarom csak kihozni az egész kulimászból, hogy nem tudom, hogy a "mísz" melléknév akár félhivatalosan is létezik-e, mindenesetre most már igen és szerintem értitek is, hogy mire akarok kilyukadni vele. 
Ez a mai, ez egy mísz nap volt.

Mármint, nem csak nekem, hanem mindenkinek. Tehát nem mísz napom volt, hanem mísz nap volt. Igen, ez különbség. Ha mísz napod van, akkor mindenki menjen a pi**ába. Ha mísz nap van, akkor mindenki menjen a pi**ába, mindenki szerint. Namost, ennek azért kíváncsi lennék az okára. Mármint hogy mitől lesznek ezek a napok. 
A népnyelv azt mondja: van valami a levegőben. Ez most például teljesen valós és érezhető formában nyilvánul meg. A gólyafosmeleg, télhez kicsit hasonlító későősz után, ami novembertől egészen idáig kitartott, most, február-március fordulóján, mikor már  a húsvéti dekorációt kell kerülgetni a boltokban, igenis van valami a levegőben: mínusz tizenöt fokok és jégkristályok. Hogy ez ilyen hirtelen jött, az nyilván rányomja a bélyegét a népek hangulatára. Aztán meg, mondják azt is, hogy "front van". Ezt is el tudom képzelni, mert mától melegszik az idő. Mármint úgy melegszik, hogy a nagyon hidegből hideg lesz. De melegszik, tehát front van. Aztán meg, fullmún iz káming. Egész pontosan holnap lesz, mármint a telehold, és részemről telehold előtt 1-2 nappal mindig gyagyásabb vagyok az átlagnál. Aztán meg, év eleje van. Ilyenkor alapból nyávergósabbak kicsit az emberek. Hogy ez pontosan mitől van, nem tudom, valószínű a "történjen már valami, mondjuk legyen tavasz" érzése, de tény. Szóval, szerintem ezek játszottak ma össze.

Mindenesetre ma mindenki bolond volt, velem együtt. A magam részéről erre csak akkor jöttem rá, mikor elkezdtem elveszteni a türelmemet tanítás közben olyan dolgokon, amiket alapból le se. A srácok meg nagyobb arányban csináltak olyan dolgokat, amiken alapból nem vesztem el a türelmem, de ma igen. És akárkivel beszéltem ma, mindenki így volt. Ilyen "jajaja, alapból minden oké, csak" móduszban. . És persze, ha van ami alapból is stresszel, az csak felerősödik ilyenkor, csak rámozdulsz minden hülyeségre, csak nincs kedved semmihez és egyáltalán. Mindenki hülye, semmi nem sikerül és egyáltalán. Mísz vagy és mísz nap van. 
Mindegy, kell egy ilyen is.
Pont jó megoldás a végére rendelni egy pizzát, megbontani egy üveg bort, megsímogatni Kutya Urat és blogolni.
Aztán aludni egy jót és holnap jókedvűen ébredni.
Na.
'Cakát.



A 'mísz" szót amúgy még az automatikus hibajavító is aláhúzta. Bár az egy ostoba jószág, ugyanúgy aláhúzta a szinoníma és az indivídum szavakat is. Amúgy szinonimának és individuumnak kell írni őket, megnéztem, de akkor is. 
Menjen az automatikus hibajavító is a pi**ába.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése