2014. július 18., péntek

Alternatív



Bármely zenei irányzatról, stílusról véleményt mondani, azt hiszem mindig egy kicsit vékony jég. Ugyanis az ilyesmi erősen ízlésfüggő, az adott ember ízlését pedig az egész addigi élete alakítja. Ezért úgy gondolom, igazán objektívan nehéz. Mivel a maga helyén a maga idejében a maga közönségének bármi lehet "A" legjobb. Ezért kéretik a tisztelt rádiónéző közönségtől az itt következő irományt egy szimpla egyéni élménynek venni, bármely stílus feletti ítélet helyett, ez utóbbi sem szándékom, sem célom. 

Ami a zenei ízlésemet illeti, az valahol a "kézzel csinált" rocktól a hasonlóan manuális különböző metálműfajokon át terjeszkedik a "villanygitár, szörnyespóló, fejrázós huligánok" világán belül. Mindemellett igyekszem sem beszűkült sem szűklátokörű lenni, nem utasítok el egy zenét élből csak azért, mert nem az én stílusom. Innen-onnan akadnak másvilágbeli számok, amiket szívesen meghallgatok. 

Így jött a Brains is. Meg az AlteRába. Az AlteRába az a fesztivál, ahova eddig soha nem jutottam el, mert soha nem mozdított meg a felhozatal annyira, hogy rászánjam magam. Mondom, most rólam van szó, ez megintcsak nem egy mínősítés volt, egyszerűen más az ízlésem. Aztán, Zasszony révén találkoztam a Brains pár számával és általánosságban befogadhatónak, néhány számuk kifejezetten jónak ítéltetett. Úgyhogy, mikor ez a kettő kombinálódott, értsd: jön a brénsz az alterábára, menjünk le! akkor lementünk brénszre az alterábára. Ha így nem tudjátok, kik a Brains együttes, tessék rájukkeresni jútúbon. A stílusuk azt hiszem nem passzírozható be egy kategóriába se, de egész jók. Annak tűntek.


Maga az AlteRába egy közepes, inkább kis területű fesztivál a Rába partján, két színpaddal, illeszkedve Körmend méreteihez. A nép teljesen vegyes, olyan összevissza mindenféle stílusú, nagyon feltűnő elemek nélkül. Körbemászkáltunk, fröccsöltünk, elvigyorogtunk az Anna and the Barbies túlfőtött libidójú énekesnőjének jópofa beszólásain, aztán kezdődött a bréjnsz, jejee.  Namost, itt történt némi szubkulturális félreértés. Mert a lányok ugye az első sorból akartak bréjnszt nézni, ott meg akad némi tülekedés. Ezzel rendben is vagyunk, a koncert ilyen. A gond alapját az a jóember képezte, aki némi alkoholmámorban nekiállt a jányokat nem túl finoman ide-oda taszigálni. Márpedig, az általam látogatott koncerteken ezt amolyan gőzkieresztő játékként, "pogó" (fn, egyes szám, ld ott) ismerik és hallgatólagos megállapodás tárgya, hogy ha valaki belekezd, azt a többiek is megtaszajthatják, oda-vissza alapon. Hát mondom a jányoknak, cseréljünk helyet, aztán megbillentettem kicsit a delikvenst, amiből az lett, hogy három méterrel odébb, lábbal az ég felé fogta meg a sűrűsödő tömeg, engem meg letoltak, hogy ne balhézzak. 
Na jó. 
Összeszégyelltem magam és hallgattam a koncertet.

Szóval a koncert. Meg kell mondjam, a Brains mint banda itt meghalt számomra. Nálam mindig vízválasztó egy együttesről alkotott véleményemben, mit művelnek élőben. Őket meg hallgatom, hallgatom és valami nem oké. Valami nem olyan. Aztán koppan a garas, sajna ők is az a kategória lesznek, akiket a "stúdióegyüttes" név alatt szoktam emlegetni. A zenészek jók, jól csinálják a dolgukat. A problémaforrás az énekes, akiknek a brains zenéjét karakteressé tevő magas-karcos hangja és rasztaangolja itt karcmentesen laposan szól, "akarni venni hűtőgép" jellegű kiejtéssel. Elmászkáltam a félig telt sátor különböző pontjaira, hogy lecsekkoljam, a szokásosan f*s magyaros hangosítással van-e a baj (már úgyértem azzal persze alapból baj van) de nem az volt a ludas. A technikusok néztek is ferdén, hogy miért akarok a korsó sörrel a kezemben a keverőpult kordonja mellett ácsorogni. Nem, ez sajna ilyen. Visszahallgattam még egy pár koncertjüket jútúbon, tévedés kizárva. Ez az a fajta stúdióban utánmunkált, géppel kiegyengetett hang, ami élőben elvérzik. Megmutatom, miről beszélünk:

Az elmélet:

És a gyakorlat:


Nos, köszönjük Brains. Részemről, azt hiszem, ennyi voltál...AlteRábára még lehet, hogy megyek. 
Legfeljebb nem pogózok.


Utólagos hozzáfűzés: komámember hívta fel a figyelmemet egy fényképre, ami az eseményen készült. Mindenesetre véleménytükröző. De azt is mutatja, hogy a véleményem egyéni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése