2014. október 5., vasárnap

Rúzsa Sándor és a wasabi




Cosplay. Megvan a fogalom? Nem? De? No kérem, a cosplay az, mikor az ember fia (lánya) fogja magát és beöltözik valakinek, aki amúgy nem ő. Ez a másvalaki a gyakorlatban nem feltétlenül  Paula nénit jelenti a kisboltból, inkább egy ismert-elképzelt-karaktert. Értsd: betmen. Mondjuk. Felveszi a gúnyáját és eljátssza, hogy ő az. Olyan mint a farsangi bál, csak nagy gyerekeknek. Mondocon. Megvan a fogalom? Nem? De? A mondocon a legnagyobb cosplay esemény Agyarországon, Budapesten benne, kihegyezve kicsit a manga és anime világára, de szabadon lehet bármilyen egyéb karakter is bárki, aki itt szeretne zsinyegni. Vagy önmaga, be-nem-öltözve is, akár. Most igen okos vagyok ám, olyan két és fél héttel ezelőttig nem így volt. Akkor történt ugyanis, hogy a Borika felokosított, mi ez a mondocon és rávett, hogy "úúúú, menjünk, menjünk, naaa, menjünk menjünk!!"

Mentünk.

A Festő, Julacs, Bex, Borika és jómagam. Próbáljunk ki új dolgokat. Hát meg, mondom, akkor már csak leszek én is valami. Két verzió volt: A: viking. A fejem adott hozzá, cuccot adnak a hagyományőrző cimborák. De: fegyvert (értsd: "nem kellék", azaz valódi holmit) nem lehet bevinni, tehát a balta, ilyesmi lőve. Anélkül meg valahogy.... plusz, mondom legyen a Festő a viking.* B: Akkor legyen az, vagyis legyek az, amihez itthon majdnem minden adott : Abraham van Helsing. Ez a jóember a Drakula legendák szereplője, holland orvos, amolyan vámpírvadász, Drakula fő ellenfele. Az ez alapján készült filmben valahogy így festett:

Jól van mondom, sok bőr cucc, és mivel szeretek a köznapi életben is jó minőségű bőr ruházatot hordani, így ez majdnem menni fog az itthoni ruhatárból. Számszeríj, hmmm. Csak tudnék kölcsönkérni egyet valamelyik hagyományőrző ismerőstől. Á, de úgyse lehet éles fegyvert bevinni. A Festő is azt mondta*. Akkor hagyjuk. Szóval,  számszeríj és csinadratta nélkül lettem Van Helsing.


No kérem, összecuccoltunk, bevágtuk magunkat az opelba, mentünk. Borika végülis nyúl lett (ami ugye a legerősebb állat az erdőben, az oroszlán után). Hogy ez pontosan milyen nyúl, azt ő tudná elmondani egész korrekten, nagy vonalakban annyit róla, hogy egy koreai fiúegyüttes egyik kabalája, motívuma. Mindegy, nyúl. Bex meg Festő civilben jöttek. Pontosabban: Bex fotósnak öltözött (mert amúgy az), Festő meg szabadnapos ellenőrnek (mert amúgy az). Továbbá Festő kifogásolta az általam szerzett-teszem hozzá bizonyítottan korhű-viking korabeli ruházat enyhén rózsaszín nadrágját.* Úgyhogy viking nem lett senki*.

A mondocon egyébiránt a Hungexpón volt. Hát, fura egy valami. Volt minden, amit el tudsz képzelni, az animeninjától a számítógépes játékok karakterein át a filmhősig és képregényszereplőig bezárólag. Igazi színes összevissza forgatag. Az átlagéletkort azt hiszem megdobtuk kicsit. Mondom, az átlagot, tehát nem mi voltunk a legidősebbek, de a többség úgy 15 és 25 között mozgott. 
No mondom, ha már vámpírvadász, lőjünk vámpírt. De nem találtunk. Először. Jó, amíg vámpír nincs, lőjünk vérfarkast. Hát, találtunk valamit, amire azt mondtuk, hogy: határeset, elfogadjuk:) :



Végül aztán, nem hogy egy egyszerű vámpír, de maga a bősz Drakula gróf bukkant fel váratlanul, mikor épp fényképezkedtem, egy a
Gyűrük Ura Aragorn(?)jától kapott másfélkezes karddal. Ehte másfélkezes, amit nem lehet ugye bevinni, mondta ja Festő*, meg a Borika.

(*: Festőnek a *-gal jelölt dolgok után  ígértem egy-egy seggbe rúgást.)









Az említett kard végül jó szolgálatot tett, rövid úton pontot téve a gróf garázdálkodásaira:



Találkoztunk továbbá Lovasrév harcosával (szintén Gyűrük Ura):






És a vámpírölő kard is visszakerült eredeti tulajdonosához:
















De sor itt nem ért véget, birodalmi klónkatonák masíroztak szembe:



És Bex is talált magának cimborát: (Katona az Álomháború c. filmből (?)):














És fotóalanyt, őőőő....xy valamelyik pc-játékból:




A mondocon összességében érdekes, jópofa, kikapcsol. Körbenéztük a programokat, karaoke, jelmezverseny, aztán a standokat, álltunk egy órát sorban szusiért, bámultuk a népeket, majd mindezt mégegyszer. Az igazat megvallva, kicsit hamarabb meguntuk, mint ahogy számítottunk rá, mondjuk úgy, "kisebb durranás" volt a vártnál, de mindenképp egy jó napot töltöttünk el a fantáziánkban és a fantáziánkkal, illetve egymással és a hobbitokkal, orkokkal, ghoulokkal, angyalokkal és démonokkal és....

A végére hagytam a nyalánkságokat. Mert mint mondtam, itt MINDEN volt. Ezt a lánycsoportot állandóan fotózni akarta valaki. Ötlet, miért?: 


A másik érdekesség:  az egyik első, Európában is népszerűvé vált japán anime, a Sailor Moon rajzolt főszereplője egy nádszálvékony középiskolás lány. Őt is megtestesítették:


Külön megjegyzést érdemel a fotóra való felkérés: "-Ne haragudj, elkaphatlak egy fotóra? -Hát ARRA igen." 



 És végül, de nem utolsó sorban, csak így, komment nélkül:




Nos, köszönjük. 

Ja igen. Festővel megegyeztünk, mi lesz a nap mottója, illetve mondata. Épp kisunnyogtunk bagózni. Mellettünk kis család, nyúzott kinézetű anyuka, szaladgáló aprónéppel. Majd felszállt az éterbe a szlogen, édesanya szájából:

"Ne b@sz@kodj anyáddal!!"

Köszönjük, ezt is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése